Tips voor harddisk data recovery

Een ding dat de fabrikanten van harde schijven ons niet vertellen wanneer we een gloednieuwe computer kopen, is dat de harde schijven het zullen begeven, ongeacht de hoeveelheid tijd die zij gebruikt worden. Met sommige systemen kan het meer dan 10 jaar duren voordat de harde schijf kapot gaat, terwijl anderen binnen een jaar van normaal gebruik, kapot gaan. Hierdoor is data recovery van kapotte harde schijven een belangrijke kwestie die stof tot nadenken vormt.

In principe zijn er twee categorieën waarin kapotte harde schijven vallen. De eerste categorie, is die van de harde schijven die als gevolg van een software-probleem crashen, en de tweede categorie is in in het geval van een fysieke storing van de harde schijf.

Verwijzend naar de eerste categorie, wordt dit meestal beschouwd dat de gegevens op de schijf worden beschadigd als gevolg van zoiets als een corrupte partitie tabel, beschadigde boot record, of een ontbrekende information root directory. Een groot deel van de deskundigen is van mening dat de harde schijf als gevolg van een software fout over het algemeen gemakkelijker is te herstellen met het gebruik van harddisk data recovery software.

Het gaat om een veel ingewikkelder proces wanneer u gegevens moet herstellen van een harde schijf die fysiek beschadigd is. Dit komt omdat wanneer de harde schijf fysiek is beschadigd, er een andere toegang nodig is tot de harde schijf wat verdere corruptie kan veroorzaken aan de opgeslagen gegevens van de schijf.

Het is moeilijker om via deze vorm van harddisk recovery toegang te verkrijgen tot de belangrijkste bestanden en opgeslagen informatie om het zodoende terug te kunnen halen vanaf de harde schijf. Het merendeel van de harddisk data recovery diensten die worden aangeboden zijn voor deze categorie van harddisk problemen.

Waar u op moet letten bij harddisk data recovery

Als u ongelukkig genoeg bent dat u daadwerkelijk harddisk data recovery nodig hebt, houdt dan in gedachten dat een grote mate van voorzichtigheid nodig is voor een succesvolle data recovery. Wanneer u overweegt gebruik te maken van data recovery software moet u zich ervan bewust zijn dat er een risico is dat u het verlies van data vergroot, als de software op de harde schijf wordt geinstalleerd. Een van de beste manieren, om bijkomende schade te vookomen, is het creëren van een kopie van de schijf met een imaging tool.

Als bijvoorbeeld uw kapotte harddisk de schijf is met het besturingssysteem, is de beste stap om de harddisk helemaal niet op te starten, indien dit mogelijk is. Volgens de deskundigen is dit redelijk eenvoudig voor een desktop systeem - alles wat u hoeft te doen is om de verbinding van de boot disk te vervangen door een nieuwe harddisk. Om volledig te slagen dient u er voor te zorgen dat u een harddisk aansluit met een capaciteit groot genoeg om de image van de huidige disk te bewaren.

U heeft dan de mogelijkheid om een besturingssysteem te installeren op de nieuwe schijf. Deze fundamentele data recovery stap wordt bereikt door gewoon opnieuw de oude schijf als een slaaf (slave) eenheid te verbinden of door het plaatsen van de harddisk in een externe case en vervolgens verbinding te maken via USB of FireWire.

Echter, om de harddisk recovery het beste te laten werken, is het belangrijk om de huidige verbinding van de boot partitie te ontkoppelen. Het installeren van het besturingssysteem op de nieuwe schijf, zal namelijk leiden tot tijdelijke bestanden die worden weggeschreven op de oude harddisk en wat dan dus alsnog voor belangrijk dataverlies kan zorgen.

Geen opmerkingen: