Een handige gids om uw verloren bestanden terug te halen

Computers zijn een zegen, tot je het beruchte blauwe scherm van de dood ziet, of misschien minder dramatisch, per ongeluk een bestand wist. In veel gevallen van verwijderde bestanden, kan het bestand worden teruggehaald.

Als u onlangs het bestand heeft verwijderd, kijk in de Recycle Bin (of Trash voor Macintosh-gebruikers). In de Prullenbak kunt u door een lijst van verwijderde items scrollen, of zoeken naar een bepaald object. Herstel van het bestand in de Prullenbak is eenvoudig. U kunt rechtstreeks vanuit de Prullenbak, het bestand verplaatsen op het bureaublad voor het herstel, of het bestand openen en opnieuw opslaan.

Als de Recycle Bin of Trash niet het bestand bevat, kijk de hele computer na voor een back-up. De back-up zou handmatig ontstaan kunnen zijn door u, of automatisch door de computer. Als u in een netwerk zit, bekijk dan server-bestanden of uw ontbrekende bestand er tussen zit. Als u een back-up vindt, wees dankbaar en sla het bestand weer op.

Als u op dit moment het bestand nog niet heeft gevonden, zal het waarschijnlijk nodig zijn om wat geld te gaan uitgeven. Bedenk vantevoren hoe veel tijd en geld het verloren bestand waard is. Als het niet veel is, zou nu een goed moment zijn om uw verlies voor lief te nemen en het bestand te recreëren.

File Recovery Programma’s

Als het een type bestand was die niet zo snel opnieuw gemaakt kan worden, ga dan op zoek naar een file recovery programma of huur een menselijk data recovery specialist in. Deze specialisten hebben meer inzicht in de mogelijkheden van een computer en waar het dingen opslaat.

Als u alles op de harde schijf heeft verloren (dit kan wel of niet de blue screen of death geactiveerd hebben), neem in de eerste plaats diep adem en laat het gaan. Ten tweede, gebruik de ‘disk repair’-functie die is ingebouwd in Microsoft en Macintosh-software. Als de software niet helpt, probeer dan een schijf reparatie programma dat is gekocht bij een ander bedrijf.

Uw laatste keuze is om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen en op die manier zoveel mogelijk informatie van de harde schijf te laten recupereren. Deze optie zal veel geld kosten, zonder garantie op succes. Wanneer u eenmaal het dataverlies proces heeft meegemaakt, wilt u dat gegarandeerd niet nog een keer.

Om te voorkomen dat u elk bestand dat u hebt gemaakt weer verliest, back-up de bestanden op een andere plaats dan de harde schijf. Externe harddisks, USB’s, CD's of servers zijn allemaal goede opties. Na elke belangrijke wijziging in uw bestand, vergeet dan niet om het bestand op beide of alle locaties op te slaan.

Bij het installeren van een file recovery programma, gebruik het programma vanuit een ander opslagmedium om te voorkomen dat per ongeluk bestanden worden overschreven.

Tenslotte, probeer de file recovery software te installeren voordat u bestanden heeft verloren. De kans op een recovery van verloren bestanden zal aanzienlijk toenemen, als het programma op tijd is geïnstalleerd.

Geen opmerkingen: