Een blik op enkele van de data recovery-methoden

U bent net terug van de vakantie van uw leven en heeft uw foto’s gedownload naar de computer, het dagboek uitgeschreven dat u had bijgehouden over de vakantie en vele e-mails verzonden naar uw vrienden over de reis, wat nu opeens allemaal weg is dankzij enkele onbegrijpelijke computer probleempjes. Begrijpelijk, verlies van documenten die tijd hebben gekost en betekenis hadden is nogal frustrerend. Maar gelukkig.. af en toe is niet alles verloren!

Begin bij de Prullenbak van uw computer. Als uw bestand er in zit, zal het herstel gemakkelijk zijn. Zo niet, probeer dan een tool dat het bstand kan herstellen. Hoewel de tool uw bestand kan vinden, kan het zo zijn dat niet elk deel van het bestand wordt gevonden. In dit geval is het bestand beschadigd en zal waarschijnlijk niet veel nut meer voor u hebben.

Als uw bestand groot is, is de kans op corruptie hoger dan dat van een klein bestand, gewoon omdat meer informatie groepen de kans hebben om te verdwijnen. Bijvoorbeeld, foto's zijn vaak grotere bestanden dan tekstdocumenten, verloren foto’s zijn dus vaak moeilijker te vinden.

Photo Recovery

Het verliezen van een foto kan iets meer traumatiserende zijn omdat een foto vaak meer waard is dan woorden, en ten tweede, foto's kunnen moeilijker worden hersteld. Zodra het verwijderde foto bestand meer dan eens is gebruikt, weet de recovery software vaak niet waar deze naar moet zoeken. Omdat het programma niet gelijk zal helpen, moet u weten wat het is waar u naar wilt zoeken.

Weet u wat voor soort bestand het is? JPG, TIFF, GIF? Hoe meer u weet over de verwijderde afbeelding, hoe hoger uw kansen zijn voor het vinden van de afbeelding. Maar zelfs als u de afbeelding vindt, is het waarschijnlijk dat deze beschadigd is. Op dit punt zal het moeilijk zijn om de afbeelding weer tot een geheel te krijgen.

E-mail Recovery

E-mail bestanden zijn ook weer anders dan foto's of tekstbestanden. De kansen om een verwijderde e-mail terug te vinden is afhankelijk van het type e-mail programma dat u heeft. De meeste programma's hebben een Prullenbak of een map Verwijderd. Meestal zal u dit instellen hoe vaak de e-mail service alles in deze mappen verwijdert.

Als u een gewoonte heeft om e-mails per ongeluk te verwijderen, stelt u deze optie dan in op een zo groot mogelijke tijdslengte. Het is heel eenvoudig een verwijderde e-mail te herstellen uit de map Verwijderd; een klik van de muis zal meestal volstaan. Echter, als de map Verwijderd is leeg gemaakt door uw e-mail dienst, is het onwaarschijnlijk dat u de verwijderde e-mail zal kunnen vinden en herstellen.

Data Recovery

Naast deze opties worden er speciale programma's en diensten aangeboden om u te helpen bij het terugvorderen van bestanden. Recovery-programma's bestaan met name voor: foto's, Microsoft Word en Excel-bestanden, e-mails en andere bestandstypen.

U heeft ook de mogelijkheid tot het inhuren van een data recovery specialist om uw bestanden te laten herstellen. U krijgt bij dit soorten diensten vaak alleen hetgeen waarvoor u heeft betaald. Een menselijke recovery specialist kan veel geld kosten en is alleen aanbevolen voor gebruik in combinatie met zeer waardevolle bestanden.

Nadat u veel tijd en eventueel geld aan het recovery project hebt besteed, moet u ervoor zorgen dat u het bestand opslaat. Sla het op, USB-sticks, harde schijven en servers indien deze opties beschikbaar zijn. Als het bestand vaak wordt veranderd, vergeet dan niet om het bestand in de oorspronkelijke locaties op te slaan om ervoor te zorgen dat u altijd toegang kunt hebben tot een recente versie van uw werk.

Geen opmerkingen: