5 tips voor het gebruik van software

Data recovery-software kan worden gebruikt voor het corrigeren van fouten in harde schijven die resulteren in het verlies van data. Er zijn veel verschillende merken van data recovery-software op de markt. Sommige zijn eenvoudige shareware producten, terwijl anderen volledige en commerciƫle producten zijn. Welke software u ook heeft, er zijn een aantal dingen waar u op moet letten.

Hier zijn 5 tips voor het gebruik van data recovery software.

1. Data recovery software en kapotte harde schijven

U moet nooit proberen gebruik te maken van een data recovery programma als u vermoedt dat uw schijf kapot is. Als er ongewone geluiden uit de drive komen, neemt u dan contact op met een professionele data recovery service. Hoe meer u gebruik maakt van een harde schijf met een storing, hoe meer schade u kunt aanrichten.

2. Data recovery software en bestandssysteem fouten

Data recovery software gebruikt meestal twee belangrijke technieken om fouten te herstellen in bestand systemen die ervoor zorgen dat bestanden ontoegankelijk worden.

De eerste staat bekend als het controleren van de consistentie. Hier zal het programma de logische structuur van het bestandssysteem scannen voor vermiste of onverwachte resultaten. Voorbeelden van programma’s die deze werkwijze volgen zijn de Linux fsck en het Microsoft-equivalent chkdsk en scandisk.

Fsck kijkt naar de consistentie van de systeem check. Over het algemeen draait het programma wanneer het systeem opstart om fouten te detecteren die veroorzaakt worden door het onjuist afsluiten van het systeem. Consistentie controleren, werkt niet als het bestandssysteem te zwaar is beschadigd…

3. Data recovery software en bestandssysteem schade

In het geval van ernstige beschadigingen aan het bestandssysteem, kan een ander type van data recovery-software worden gebruikt. Deze programma's negeren de bestandssysteem structuur en doen een poging om alle gegevens te lezen van de schijf. Het programma doet vervolgens pogingen om bestanden te herbouwen met behulp van een reeks voorgeprogrammeerde regels.

Dit type data recovery doet geen poging tot reparatie van het bestandssysteem. In plaats daarvan probeert het de bestanden te herstellen, en deze op te slaan op een functionerende hard disk drive (hdd).

De beschadigde schijf kan vervolgens worden geformatteerd of vervangen, afhankelijk van de oorzaak van de schade. Hoewel deze techniek beduidend langzamer is dan de consistentie check, kan het gegevens terugwinnen zelfs wanneer de logische structuren zwaar beschadigd zijn.

4. Data recovery software en boot drives

Als uw boot drive is gecrashed, kan het zijn dat het opstarten van uw systeem, om de data recovery software te installeren, niet lukt. U kunt dan uw computer opstarten vanaf een CD-ROM, een nieuw harde schijf aanschaffen en uw besturingssysteem daarop installeren, of u kunt de harde schijf verwijderen en installeren op een andere en functionerende computer.

5. Data recovery software en undo-functie

Bij het kiezen van data recovery software, moet u ervoor zorgen dat “undo” (ongedaan maken) een optie is. U moet nooit een data recovery uitvoeren op een schijf zonder de mogelijkheid om eventuele wijzigingen ongedaan maken. Als u niet in staat bent om de ontbrekende gegevens op te halen met deze software, wilt u het namelijk meestal nogmaals kunnen proberen met een ander programma of gebruik maken van een professionele data recovery service.


Door het volgen van deze tips, kunt u veilig uw verloren of gewiste data herstellen. Het is altijd goed om regelmatig een back-up van uw belangrijke gegevens te maken zodat uw de eventuele verliezen minimaliseert.

Er zijn gevallen waarin data recovery software niet kan worden gebruikt voor het herstel van verloren gegane gegevens. Meer informatie over professionele data recovery-diensten.

Geen opmerkingen: