Opstarten vanaf Emergency Disks

Booten vanaf noodhulp schijven
Het opstarten (booten) van een computer met problemen en het repareren van de veel voorkomende startup problemen is een eitje als u een bootable diskette bij de hand heeft.

Plaats de diskette in het station en start (of herstart) uw computer. De BIOS zal in actie komen, haalt de systeem bestanden op van de boot diskette, en start DOS of Windows. Hoe u doorgaat, hangt af van welke bootable diskette of CD-ROM u gebruikt.

Als u gebruik maakt van de Win98/Me startup disk.

Bij het opstarten van uw PC met Windows 98 of Windows Me opstartschijf, presenteert uw systeem een aantal verschillende opstart keuzes, met inbegrip van de ‘Start-computer met CD-ROM support’ en ‘Start-computer zonder CD-ROM support’ opties.
Wij stellen voor te kiezen voor de eerste optie, omdat het u toegang geeft tot de inhoud van de Windows installatie CD-ROM. Na het maken van uw selectie, de A:\> command-prompt wordt weergegeven op het scherm.

Wat is het voordeel van de DOS command-prompt?
Veel, zolang u de juiste commando’s weet te gebruiken. De volgende lijst van commando's helpt u alvast op weg naar recovery:

CD- U kunt gebruik maken van de CD (Change Directory) commando om te navigeren door de inhoud van uw opslag drives. Typ cd op de command-prompt, typ de naam van de map die u wilt openen en druk op ENTER. Om toegang te krijgen tot het Windows System en de mappen op de C schijf bijvoorbeeld; tikt u cd c:\windows\system op de command prompt.

COPY- De COPY commando helpt u bestanden te kopiëren van de ene naar de andere locatie. Om gebruik te maken van het commando, type copy op de command-prompt, gevolgd door de naam en locatie van het bestand dat u wilt kopiëren en de locatie van de map waarin u de nieuwe kopie wilt opslaan. Om de schijf defragmentatie utility van de Windows-schijf naar een diskette te kopiëren, kunt u typen copy c:\windows\defrag.exe a: op de command-prompt en druk op ENTER.

DIR /P- Gebruik het DIR commando om de inhoud van de huidige schijf of map te bekijken. Met de /P schakelaar kunt u de inhoud van de schermen een voor een bekijken.

FDISK- De FDISK utility helpt u een opslagschijf in verschillende partities op te delen (of schijf gebieden behandeld als afzonderlijke opslag units, elk met zijn eigen drive letter). U kunt de FDISK utility inschakelen door FDISK te typen op de command prompt en op ENTER te drukken. Volg de instructies op het scherm om het partitie proces af te ronden (hoewel er een aantal zakenzijn waarmee u rekening moet houden, zoals een back-up van al uw harde schijf gegevens maken op verwijderbare opslagmedia, alvorens verder te gaan).

FORMAT- Wanneer de data van de harde schijf is beschadigd en er geen hoop is op recovery, dan kunt u het FORMAT commando gebruiken om alles te verwijderen hiervan en opnieuw te beginnen. Om dit te doen, type het commando gevolgd door de letter van de schijf die u wilt opruimen. Om de Windows-schijf te formatteren, bijvoorbeeld, type FORMAT C: en druk op ENTER. Gebruik deze opdracht echter met de nodige voorzichtigheid. Er is geen goedkope of eenvoudige manier voor de terugvordering van de inhoud van een schijf, nadat u het geformatteerd heeft.

SCANDISK- Net als zijn Windows tegenhanger van dezelfde naam, de ScanDisk utility in DOS scant een opslag drive voor fouten die leiden tot data corruptie. U kunt toegang krijgen door SCANDISK te typen op de command prompt en op ENTER te drukken. Volg de instructies op het scherm om door te gaan.

SYS- Deze eenvoudige commando schrijft een reeks nieuwe systeem bestanden naar de Windows-schijf, waardoor elk opstart probleem dat voortkomt uit een corrupt systeem bestand wordt gerepareerd. Het enige wat u hoeft te doen is, steek de opstartschijf in de diskette drive, type SYS C: op de command prompt, en druk op ENTER.

Als u gebruik maakt van Windows XP’s MS-DOS startup disk.

Net als de Win98 en WinME opstart schijven, boot de WinXP’s MS-DOS startup schijf de computer naar een A:\> command prompt. Helaas, dat is waar de overeenkomsten eindigen. De MS-DOS startup disk mist het grootste deel van de beste DOS probleem oplos tools, met inbegrip van de FDISK en SCANDisk utilities. Door zijn beperkte mogelijkheden, vinden we dat de MS-DOS-opstartdiskette te weinig hulp biedt bij het oplossen van problemen met opstart problemen. Overweeg in plaats daarvan het gebruik van de WinXP Recovery Console.

Voor meer informatie over het gebruik WinXP de Recovery Console, gaat u naar Microsoft Product Support Services (support.microsoft.com), type 307654 in de Knowledge Base Search en druk op ENTER. Wanneer de resultaten van uw zoekopdracht verschijnen, klikt u op de ‘How To Install And Use The Recovery Console In Windows XP’ link.

Als u WinXP's Windows boot disk gebruikt.

Wanneer u uw computer opstart met behulp van de Windows boot disk, zou WinXP moet starten zoals hij normaal ook doet. Uw optische harde schijf zal werken, en u zult toegang hebben tot alle ingebouwde WinXP troubleshooting en onderhoudstools.

Geen opmerkingen: