RAID Recovery Service

RAID
U leest of hoort ongetwijfeld wel eens het woord RAID wanneer er sprake is van data opslag. Maar wat is RAID nou precies? RAID is een afkorting van Redundant Arrays of Independent Disks, ook wel eens Redundant Array of Inexpensive Disks (of Drives) genoemd.

De functie van een RAID configuratie komt neer op het verdelen van data over meerdere harddisks voor snelheidswinst en/of het tegengaan van data verlies. RAID heeft zijn bestaan te danken aan de tijden waarin harddisks niet geheel betrouwbaar waren.

Harddisks die wel betrouwbaar geacht werden waren destijds erg prijzig. Dit bracht enkele informatici op het idee om RAID te ontwikkelen. De constructie was simpel; zij zetten een paar minder prijzige harddisks in een array zodat de data toch betaalbaar en betrouwbaar opgeslagen kon worden.

De huidige harddisks zijn een stuk betrouwbaarder en minder prijzig. Dit heeft er toe geleid dat RAID niet meer de functie heeft van goedkope data opslag en waardoor de letter i in RAID tegenwoordig vervangen is door independent.

Het verschil met reguliere harddisks

Wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van een RAID configuratie dan wordt de data op één fysieke disk geschreven. Wanneer er sprake is van meerdere disks in één computer, dan ziet het besturingssysteem dit ook als aparte harddisks die niet met elkaar zijn verbonden.

Bij RAID configuraties is het tegenovergestelde het geval. Hierbij worden meerdere fysieke harddisks gegroepeerd wat wordt aangeduid met disk array. Het idee hierachter is dat door middel van bepaalde software, de computer deze schijven ziet als één harddisk. Deze combinatie van disks kan ervoor zorgen dat een systeem sneller en/of veiliger functioneert.Raid Recovery
Om de juiste beslissingen te maken op RAID gebied, is het van belang om op de hoogte te zijn van de verschillende RAID systemen en deze ook te begrijpen voordat er een definitieve keuze wordt gemaakt.

Zoals ieder opslagmedium is er bij RAID-configuraties ook altijd het risico van data verlies door allerlei redenen. In dat geval is het raadzaam om een RAID Data Recovery bedrijf in te schakelen om uw data op een professionele manier te herstellen.

Geschreven door: Raid Recovery Service

1 opmerking:

Anoniem zei

Beknopt maar goed artikel!