Een introductie in Computer Forensics

Computer Forensics is het proces van het onderzoeken van elektronische apparaten of computer media met het oog op het ontdekken en analyseren van beschikbare, verwijderde of verborgen informatie die kunnen dienen als bruikbaar bewijs bij de ondersteuning van zowel de vorderingen en de verdediging van een juridische kwestie. Tevens kan het nuttig zijn wanneer de gegevens per ongeluk zijn verwijderd of verloren als gevolg van een hardware defect.

Data Forensics is een zeer oude techniek, maar is nu erg veel veranderd als gevolg van technologische vooruitgang en moderne instrumenten en software. Hierdoor is Computer Forensics veel gemakkelijker geworden, voor Computer forensische deskundigen, om meer bewijs of data te vinden en te herstellen, wat daarnaast ook sneller en met meer precisie gedaan kan worden.

Forensisch Data Onderzoek

Een computer forensisch data onderzoek wordt gedaan met behulp van geavanceerde technieken en technologieĆ«n. Een computer forensisch expert gebruikt deze technieken om bewijs te ontdekken op een elektronische opslag apparaat van een mogelijke misdaad. De data kan van elke vorm of elektronisch apparaat zijn, zoals Pen drives, disks, tapes, handhelds, PDA's, memory sticks, e-mails, logs, verborgen of verwijderde bestanden etc….

Cyber CrimeDe meesten van ons denken dat, met het verwijderen van een bestand of de geschiedenis, het ook wordt verwijdert van de vaste schijf. Maar in werkelijkheid, wordt alleen het bestand van de locatie verwijdert en bevind het eigenlijke bestand zich nog steeds op uw computer.

Het is makkelijker om te volgen wat er gedaan is op uw computer maar moeilijk te zeggen door wie. Ook al is het mogelijk de data volledig te wijzigen of te verwijderen uit uw opslag- apparaat. Het hangt af van de vaardigheden van de computer forensische deskundigen, hoe goed hij of zij de data kan vinden en herstellen zonder enig verlies of wijziging.

Computer forensisch data onderzoek kan worden gebruikt om fraude te ontdekken, ongeoorloofd gebruik van een computer, schending van het ondernemingsbeleid, onvoldoende bijhouden van een register, bijhouden van e-mail uitwisselingen, chat-geschiedenis, bestanden, tapes, websites die worden bezocht of enige andere vorm van elektronische communicatie.

Een groeiende branche

Beveiliging van de gegevens is een van de grootste problemen waar de collectieve wereld thans mee wordt geconfronteerd. De werknemers er bewust van maken dat er forensische software en personeel beschikbaar is, zou kunnen voorkomen dat werknemers wandaden begaan.

Computer forensics is een groeiende branche in de rechtshandhaving. In tegenstelling tot vele banen in de informatie-technologie sector, is de kans groot dat de computer forensische diensten niet zullen worden uitbesteed aan andere landen, vanwege de vertrouwelijkheid van de gegevens. Bedrijven zullen het niet gauw toestaan dat de data ver moet reizen, om zodoende een klein beetje geld te kunnen besparen.

Geen opmerkingen: